Kleszczyki naczyniowe wykorzystywane są do okresowego ściśnięcia tkanek w celu zamknięcia światła wydrążonych narządów. Podstawowym warunkiem ich prawidłowego funkcjonowania jest zdolność samoczynnego i pewnego trzymania tkanek. Po wykonanym cięciu aby zabieg mógł być realizowany w niedokrwieniu, chirurg zakłada na krwawiące naczynia kleszczyki. W celu uniknięcia zgniecenia tkanek naczyń na częściach roboczych kleszczyków wykonywane są nacięcia. Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje kleszczyków naczyniowych: proste i odgięte. Zarówno kleszczyki naczyniowe proste i odgięte występuje w dwóch wersjach: z ząbkiem i bez ząbka. Najpopularniejszymi stosowanymi w chirurgii ogólnej kleszczykami naczyniowymi bez ząbków są kleszczyki Pean. Kleszczyki Peana stosuje się do okresowego zamykania naczyń krwionośnych w delikatnych, miękkich tkankach. Do chwytania tkanek zwartych takich jak powięzi, mięśnie wykorzystywane są kleszczyki z ząbkiem zwane Kocher.
W zależności od operowanego miejsca, rodzaju i wielkości naczynia wymagane jest duże zróżnicowanie asortymentu tego rodzaju kleszczyków. Możemy tu wyróżnić następujące rodzaje kleszczyków naczyniowych: kleszczyki HARTMANN, kleszczyki HALSTEAD-MOSQUITO, Kleszczyki MICRO-MOSQUITO, Kleszczyki BABY-MIXTER, Kleszczyki KELLY, Kleszczyki DANDY, Kleszczyki ROCHESTER-CARMALT, Kleszczyki LERICHE, Kleszczyki ADSON, Kleszczyki LOVELACE, Kleszczyki CRILE, Kleszczyki HEISS, Kleszczyki OVERHOLT-MIXTER, Kleszczyki MIXTER, Kleszczyki ALLIS, Kleszczyki JUDD-ALLIS, Kleszczyki WERTHIEM.